středa 15. srpna 2007

vstup do 3. trimestru

Jelikoz jsem dnesnim dnem vstoupila do 3. trimestru, opisi zde i ostatnim tehulkam, co mohou
"cekat"
...
;o)

1. trimestr (cca 21.2.-15.5.07)

V této fázi těhotenství nejsou nijak patrné tělesné změny. Vy a váš partner si pravděpodobně povšimnete jen pár z nich.
Organismus se začne připravovat na potřeby vyvíjejícího plodu. V prvních týdnech můžete začít pociťovat únavu a ranní nevolnost. Tyto příznaky však během těhotenství mizí.
Můžete mít také zvýšenou chuť k jídlu nebo naopak nechutenství. Některé ženy začnou rychle přibývat na váze, některé naopak váhu díky nevolnostem ztrácejí.
Začínají se zvětšovat prsa díky růstu mléčné žlázy a jsou mnohem citlivější a napjatější. Pokožka kolem bradavek začíná tmavnout.
V tomto období se také začínají tvořit hormony, které připravují organismus na průběh těhotenství, mezi ně patří např. progesteron (významný pro udržení těhotenství a následně pro začátek porodu), estrogen (povzbuzující růst mléčných žláz) atd.

2. trimestr (cca 13.5.- 4.9.07)

Tato fáze bývá považována za nejpříjemnější období těhotenství. Nevolnost a únava obvykle odstoupí a vy budete mít více energie. Začnete také postupně přibývat na váze a vaše bříško se začne zaoblovat.
V tomto období dochází k uvolnění svalů trávicí soustavy, což má za následek mnoho potíží zejména poruchy trávení a zácpu. V důsledku uvolnění svěrače mezi žaludkem a jícnem vás může pálit žáha. Dásně jsou více citlivé a mohou občas krvácet. Orgány jako je srdce a ledviny pracují mnohem intenzivněji. Ledviny přefiltrují asi o 25% více krve.
Zvyšuje se vám chuť k jídlu. U některých žen se mohou objevit křečové žíly nebo hemeroidy.
Vaše změny nálad jsou stále stejné, ale nejsou už tak intenzivní. Pohyby dítěte můžete ucítit.

3. trimestr (cca 15.8.- 21.11.07)

V tomto období vaše tělo nabývá objemu, děloha se rozpíná a tlačí na bránici a vy máte pocit, že jste těhotná věčně. Cokoli děláte, veškeré aktivity jsou ovlivněny velikostí vašeho břicha. Na konec vám činí problémy i obyčejné ohýbaní, spánek či dýchání.
Pociťujete větší únavu, i když některé ženy pociťují naopak zvýšení životní energie. Zhoršuje se spánek v noci a opět objevuje častější nucení na močení.
Časté změny nálad jsou naprosto běžné. Jste již netrpělivá, aby byl už porod za vámi a zároveň můžete pociťovat úzkost z blížícího se porodu.
V těle probíhá mnoho změn, kterými si tělo pomáhá vyrovnat s rostoucím dítětem uvnitř dělohy. Mezi ně patří napínání vazů, zejména v kyčlích a v pánvi. Zrychluje se vám dýchání. Z bradavek může začít odtékat kolostrum, který předchází tvorbě pravého mléka. Je možné se objeví „přípravné“ děložní stahy.

co s sebou do porodnice...

Vstupem do tretiho trimestru zacinam pokukovat po vecech, ktere budou potreba... i pro jine maminky, soupis zde:

- hlavni vec, na kt je nutno
NEZAPOMENOUT:
nafukovaci kruh...

- myslim, ze lepsi je mit tasky 2... jednu pro sebe na porodni sal a druhou na oddeleni sestinedeli...

na porodni sal
- doklady: OP, teh. prukaz, prukaz pojistence, prohlaseni o jmenu ditete (pokud nebylo odevzdano matrikarce v porodnici), rodny list,...
- obleceni: obuv na prezuti (pro oba), plavky pro tatinka (kdybych ho chtela ve sprse), ev delsi triko nebo nocni kosili,...

- ostatni: neco k piti, pripravek YAL (misto klystyru), videokameru ci fotak, porodni plan

na oddeleni sestinedeli
-hygiena: mydlo, hreben, zrcatko, "usni cistitka", zubni kartacek + pasta, balzam na rty, krem na telo, sampon, zinku, 2- 3 rucniky, prodysne vlozky, papirove kapesniky, toaletak...

- obleceni: kojici podprsenka, vlozky do podprsenky, porodnicke (sitovane) nebo bavlnene kalhotky, ponozky, nocni kosile (nejlepe s rozepinanim vepredu, pantofle..

- pro mimi: papirove pleny, dudlik, dupacky a kosilku (pokud nechceme erar), vlhke ubrousky.

- ostatni: piti, mobil a nabijecku, nafukovaci kruh, knizku, vitaminy, Bepanthen, blok a tuzku, tasku na spinave pradlo (ne igelitku- pradlo se zapari)

cesta domu
- pohodlne obleceni
- pro mimi: my budeme na podzim, tak, pokud bude tepleji: kosilku nebo body, dupacky, kabatek, letni cepicku, zavinovacku do autosedacky, pokud je chladneji, jeste dekuji, autosedacku, latkovou plenu na otreni prip. nehody
- pro mimi: pokud bude chladneji: kosilku, nebo body s dlouhym rukavem, kabatek, rukavicky, kombinezku, teplou cepicku, zavinovacku a teplou deku nebo zimni pytel do autosedacky, autosedacku, latkovou plenu

Jeste se hodi pred TP zjistit co je a neni v porodnici volne k dispozici.